Kremšnite bez jaja: Zagrebački restoran otkrio nam je recept

Veganska kremšnita (Foto: Kuća tete Ane)
Iz zagrebačkog vegetarijanskog restorana Kuća tete Ane podijelili su s nama recept za veganske kremšnite, a mi ga dijelimo s vama. Sastojci koje navodimo u nastavku članka odnose se za cca 6 do 8 porcija kremšnita.
Kod izrade ovog recepta koriste se gotove kore i to jedno pakiranje gotovih lisnatih kora, biljnih, bez maslaca. No, možete ispeći i svoje kore ako tako više volite.
Krema:
- 500 ml biljnog mlijeka (sojino ili zobeno – idealno jer se dobro zgušnjava)
- 250 ml biljnog vrhnja za kuhanje (sojino, zobeno ili kokosovo – po izboru)
- 60 g šećera (ili po ukusu)
- 1 žličica vanilije (ekstrakt ili vanilin šećer)
- 1 prstohvat kurkume (za boju – nije obavezno)
- 60 g gustina (ili kukuruznog škroba)
- 1 žlica veganskog margarina (opcionalno – za dodatnu glatkoću)
Za posipanje koristite šećer u prahu (po želji).
Priprema kreme:
- U loncu zagrij 400 ml biljnog mlijeka, biljno vrhnje, šećer, vaniliju i kurkumu. U posebnoj zdjelici razmuti gustin s preostalih 100 ml mlijeka dok ne dobiješ glatku smjesu bez grudica.
- Kada mlijeko zavrije, polako ulij smjesu gustina uz stalno miješanje. Kuhaj na laganoj vatri uz miješanje 3-5 minuta, dok se krema ne zgusne.
- Makni s vatre i dodaj žlicu margarina (ako koristiš), dobro promiješaj. Pusti da se krema malo ohladi (ne potpuno), povremeno promiješaj da se ne stvori kožica.
Slaganje kremšnite:
Ako su kore već pečene, odvoji jednu za dno, a drugu za vrh. Na dno posude (npr. staklenu tepsiju) stavi jednu koru. Prelij toplu kremu preko kore i poravnaj. Pokrij drugom korom i lagano pritisni. Ohladi na sobnoj temperaturi pa stavi u hladnjak barem 4 sata (idealno preko noći) da se stegne.
Završni korak:
Prije posluživanja pospi šećerom u prahu. Reži oštrim nožem umočenim u vruću vodu za čiste rezove, savjetuju za kraj iz Kuće tete Ane.