Hrana u zagrebačkim školama: Preko 15.500 djece jede eko hranu
Danijela Dolenec (Foto: Grad Zagreb)
Grad Zagreb je prvi grad u Hrvatskoj koji sustavno uvodi ekološki proizvedenu hranu u škole, istaknula je danas zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na seminaru Grada Zagreba „Eko hrana u osnovnim školama“. Na seminaru su svoja iskustva podijelili voditelji projekta, ravnatelji škola i proizvođači eko-hrane.
U ovoj je fazi projektom eko hrane obuhvaćena 31 osnovna škola, odnosno preko 15,500 djece u Zagrebu. Eko namirnice, kao što su voće, povrće, žitarice, jaja i namazi, počele su dolaziti u škole krajem prošle godine, a 97% ugovorenih količina dolazi iz Hrvatske, odnosno s područja Zagreba te Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije.
U provedbu ovog projekta Grad Zagreb je uložio 1,5 milijuna eura, a u budućnosti se planira i njegovo proširenje.

Zdrava prehrana
„Zdrava prehrana djece izuzetno je važna za njihov razvoj, i ključna kako bi se u školi mogli koncentrirati na učenje. Također, s obzirom da znamo da svako treće dijete u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom težinom, to je još jedan razlog zašto je jako važno u školi im ponuditi zdravu i uravnoteženu prehranu.
A istovremeno kroz ovaj projekt potičemo proizvodnju hrane u Zagrebu i zagrebačkom prstenu te čuvamo okoliš, tako da je ovaj projekt stvarno win-win za Zagreb”, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.
Grad Zagreb uz uvođenje ekološke hrane u škole provodi čitav niz aktivnosti koje podižu kvalitetu školske prehrane. Tijekom protekle dvije godine u škole su uvedeni sezonski jelovnici i uloženo je gotovo 2 milijuna eura iz proračuna Grada Zagreba u opremanje školskih kuhinja. Zahvaljujući programu Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, preko 60.000 osnovnoškolaca konzumira barem jedan obrok u školi, što je za trećinu više nego 2021. godine, poručili su iz Grada Zagreba.





