Stranci se čude koliko zemljišta imamo, a ovisimo o uvozu

Konferencija je okupila poznate stručnjake (Foto: Motus Media)
Treba poraditi na važnim aspektima koji se tiču održivosti i samodostatnosti domaće proizvodnje hrane
Pitanje održivosti i poljoprivredne proizvodnje jedno je od ključnih pitanja ne samo za gospodarstvo, već i za opskrbu hranom. Sa čime se sve suočava hrvatska poljoprivreda te kako na nju utječu europske zelene politike, raspravljano je na konferenciji „Održiva poljoprivreda – izazovi i rješenja”, koja je održana u zagrebačkom hotelu International, u organizaciji Motus Media grupe. Je li poljoprivreda samodostatna, inovativna i strateška industrija u Hrvatskoj te kakva je suradnja s prehrambenom industrijom, otkrio je u svojoj prezentaciji profesor Ivo Grgić sa Zavoda za agrarnu ekonomiku i ruralni razvoj Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
„Hrvatska nije sama, niti zatvorena. Ona je dio europskog i svjetskog tržišnog prostora. To je činjenica o kojoj nema potrebe raspravljati. Iako se deklarativno poziva na EU, Hrvatska nije postavila strategiju u poljoprivredi. Drugi je problem zapušteno poljoprivredno zemljište. Nama se stranci čude koliko zemljišta imamo, a ovisimo o uvozu“, rekao je profesor Grgić. Dodao je i kako imamo prevelik broj malih proizvođača kod kojih je teško upotrijebiti inovativna proizvodna rješenja.
„Uz to, imamo raslojavanje poljoprivrede, ali i velik broj različitih proizvođača. Imamo stalnu ovisnost o uvozu i veliki vanjski deficit. To nisu statične vrijednosti i one se mijenjaju. Imamo i slabiju povezanost proizvođača s prehrambenom industrijom. To je pet stvari koje znatno utječe na domaću poljoprivredu“, istaknuo je profesor Grgić.

Pad produktivnosti
Na panelu koji je uslijedio, a na kojem se raspravljalo o istoj temi, zaključeno je da osim smanjenja poljoprivredne proizvodnje, unatoč 10 milijardi eura koje je Hrvatska dobila iz europskih fondova, treba poraditi i na još nekim važnim aspektima koji se tiču održivosti i samodostatnosti domaće proizvodnje hrane. Žaklina Jurišić, voditeljica Odjela za poljoprivredu i prehrambenu industriju Hrvatske gospodarske komore otkrila je kako je lani pala produktivnost u odnosu na EU te trenutno iznosi 31 posto. Dodala je da su realni dohotci poljoprivrednih proizvođača pali za 10 posto.
„Trebamo sniziti troškove u proizvodnji i racionalizirati angažman radne snage i prema tome organizirati mjere poljoprivrede, implementirati metode koje će povećati prinos i smanjiti troškove, komasaciju, navodnjavanja, udruženje malih proizvođača, dakle stvaranje ekonomije obujma te raditi marketing naših proizvoda“, ustvrdila je Jurišić. Na koji će način složeni zahtjevi u sklopu zelenih politika Europske unije utjecati na poljoprivredu i proizvodnju hrane u Hrvatskoj, bilo je riječi u prezentaciji konzultantice za prehrambenu industriju i poljoprivredu, Zvjezdane Blažić.
„Europska komisija dala je ocjenu stanja gdje se Hrvatska nalazi. Što se tiče okolišnih uvjeta, dobri smo. Smanjili smo upotrebu pesticida, mineralnih gnojiva, imamo izuzetno dobru kvalitetu vode, ali imamo problem s kvalitetom tla, pogotovo u mediteranskom dijelu gdje prijete erozije. No, još veća prijetnja je u istočnoj Slavoniji zbog niske razine organskih tvari. Na tome se zaista treba puno raditi ako želimo održati proizvodnju jer tu nemamo sustavnog praćenja“, ustvrdila je.
Održiva poljoprivreda teži smanjenju negativnih utjecaja na okoliš

Stagnacija proizvodnje
Iako je u Hrvatskoj trenutno oko 8,3 posto poljoprivrednih zemljišta pod ekološkom proizvodnjom, moguće je da će se to morati povećati na 25 posto. S druge strane, izdvajanja poljoprivrednih proizvođača za prilagodbu tim zahtjevima su velika. Europska komisija, rečeno je, ocijenila je da Hrvatska ima bolje rezultate u zaštiti okoliša klime, no problemi su konkurentnost i produktivnost. „Mi smo još uvijek na 35 posto razine EU, s time da smo prošle godine imali pad produktivnosti od 15 posto. Što se tiče generacijske obnove i života u ruralnim krajevima, tu nam je situacija loša, ali tako je i u drugim članicama EU“, rekla je Blažić te dodala da je oko 1,1 milijardi eura strateških sredstava uloženo u poljoprivredu, od čega 500 milijuna na samu proizvodnju.
„Imamo osigurana sredstva koja se tiču klime i okoliša, ali pitanje je jesu li nam trebala u drugom dijelu koji se tiču proizvodnje, produktivnosti i održivosti“, zaključila je. Na kraju je zaključeno kako od ulaska Hrvatske u Europsku uniju ipak nije došlo do povećanja poljoprivredne proizvodnje. „Proizvodnja pšenice je stagnirala, proizvodnja kukuruza je snažno pala u prošlih nekoliko godina, a pala je i proizvodnja soje i šećerne repe. Glavne voćne vrste imale su trend pada, a kod proizvodnje povrća prisutne su velike oscilacije. Negativne trendove u stočarstvu predvodi proizvodnja mlijeka u kojoj pada broj krava, broj farmi, broj isporučitelja mlijeka te proizvodnja mlijeka. Pad je prisutan i kod broja goveda i svinja, a pozitivan trend ima samo proizvodnja peradi i jaja.
Ako promatramo strukturu poljoprivrednih gospodarstava možemo vidjeti da se poljoprivreda vrlo sporo i nedovoljno mijenja da bi bila sposobna prilagođavati se za snažniji nastup na tržištu i ostvarenje boljih rezultata poslovanja. Hrvatsku poljoprivredu još uvijek odlikuju manja poljoprivredna gospodarstva, niska produktivnost rada, a nedostaju stručna znanja koja su danas nužna za korištenje suvremenih tehnologija. Dobna i obrazovna struktura proizvođača nam je neprilagođena zahtjevima tržišne vrlo konkurentne EU poljoprivrede”, zaključak je konferencije uz napomenu da, unatoč svemu, ipak postoje svijetli primjeri poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.
Održiva poljoprivreda igra ključnu ulogu u osiguravanju prehrambene sigurnosti

Osnovni principi održive poljoprivrede
Zaštita okoliša: Održiva poljoprivreda teži smanjenju negativnih utjecaja na okoliš, uključujući zaštitu tla, voda i zraka od onečišćenja. To može uključivati primjenu ekološki prihvatljivih metoda uzgoja, kao što su plodored, upotreba organskih gnojiva i pesticida te očuvanje biološke raznolikosti.
Očuvanje resursa: Održiva poljoprivreda promiče efikasno korištenje resursa poput vode, tla i energije. To uključuje primjenu tehnologija koje smanjuju gubitke vode i energije te očuvanje plodnosti tla.
Socijalna pravda: Održiva poljoprivreda promiče pravednu raspodjelu resursa i pristup hrani te podržava ruralni razvoj i zajednice stvaranjem radnih mjesta te ekonomski prosperitet.
Ekonomski uspjeh: Održiva poljoprivreda teži postizanju ekonomskog uspjeha kroz stabilne prihode za poljoprivrednike i ostale dionike u lancu opskrbe hranom. To uključuje poticanje malih poljoprivrednih gospodarstava, diversifikaciju prihoda i pravedne trgovinske prakse.
Prilagodljivost i otpornost: Održiva poljoprivreda uključuje prilagodbu na klimatske promjene i druge izazove te razvoj otpornih sustava proizvodnje hrane koji mogu opstati u različitim uvjetima.